loader
  • Icon

    Adres:
    Bahar Sokak No:9 Yenikent, Gönyeli

  • Icon

    Bize Ulaşın
    +90 392 22 38759 - 22 38760

img

Neden Ortodontik Tedavi

Gülümsemeni düzelt, özgüvenini artır

Başkaları bazen bizi görüntümüzle yargılasa da, ortodontik tedaviyi düşünmek için daha başka zorlayıcı nedenler vardır. Diş sağlığımızın, genel sağlığınız ve rahatlığınız üzerinde bir etkisi vardır. Ve nasıl göründüğünüz hakkında ne hissettiğiniz de yaşam kalitenizde bir rol oynar. Eğri dişler veya uygun ilişki içinde olmayan çeneler nedeniyle cazibesiz histtetığiniz zaman, sıkılgan olabilirsiniz ve zihniniz görünüşünüzle meşgulolabilir. Konuşurken veya gülerken ağzınızı kapatabilir, gülmekten çekinebilir veya yüz görünümünüzü saklamaya çalışabilirsiniz.

Heryaşta harika bir duygu

Braketleri düşündüğünüzde aklınıza ilk gelen gençler olsa da, ortodontik tedavi, yaşları ne olursa olsun insanlara yarar sağlayabilir. Bugün, çok sayıda yetişkin rahatsız edici bir gülümsemeyi düzeltmek için tel takıyor. Hem daha az görünür brakeder hem de uygun ödeme planları gibi modem ortodontik ilerlemeler, tedaviyi yetişkinler için çekici bir seçenek yapmaktadır. Aynı zamanda, bazı genç çocuklar problemli kapanışların erken tespitinden ve bazı durumlarda bu problemlerin erken tedavisinden büyük ölçüde yarar sağlayabilir. Ortodontistler diş ve çene gelişimine rehber olarak yardım edebilirler. Erken tedavi, daha ciddi problemlerin gelişimini engelleyebilir ve daha geç yaştaki bir tedavinin daha kısa veya daha az koıuplike olmasını sağlayabilir. Bu nedenlerden dolayı, Türk Ortodonti Derneği bütün çocuklann 7 yaşını tamamlamadan ortodontik bir değerlendirme almasını tavsiye eder.

img
img
img

Metodlar

1.Sabit Ortodontik Tedaviler

Sabit Ortodontik Tedaviler Metal braketler veya Seramik braketler kullanılarak ya da Lingual braketler ile uygulanmaktadır. Tedavi şekilleri kişiden kişiye değişebilmektedir.Herkesin farklı bir diş kapanışı olduğundan yöntemler kişilere göre belirlenmektedir. Buna rağmen en yaygın yöntem uzun bir süre zarfında dişlere hafif baskı uygulanması ile yavaşça hareket etmelerini sağlayan braketlerin kullanımıdır.Ortodontik tedavileri 2 safhada toplayabiliriz. Aktif Tedavi Dönemi; Bu dönem sabit braketler kullanarak dişlerin hastaya en uygun çiğneme fonksiyonu ve gülümseme estetiği verecek şekile getirilmesini içermektedir (ortalama 1.5-2 yıl). Elde Edilen Değişikliklerin Korunması Dönemi (Retansiyon); Bu dönem dişlerin yeni konumlarına alışması ve çevre kemik yapının olgunlaşması için gerekli sürede sabit koruma apareyleri ve/veya hareketli koruma apareyleri kullanılmaktadır. Bu dönemin süresi orijinal bozukluğun tipine ve şiddetine bağlı olarak değişebilmektedir (2 yıl ve daha uzun). Kliniğimizde tedavi amacıyla Roth tipi braketler kullanılmaktadır.

1.Hareketli Aparey Kullanımı ile Yapılan Tedaviler

Erken dönem tedavilerde basit diş hareketi elde etme amacı ile kullanılırlar ayrıca yer tutucu amaçlı olarak da kullanılabilinmektedir.

Tedavi Çeşitleri

Erken Dönem Tedaviler (7-10 yaş)

Erken dönemde uygulanan tedavi yöntemleridir (7-10 yaş). Erken dönemde gözlemlenen bozukluklara her zaman müdahle yapılmayabilir. Ancak çene ve yüz büyümesinde istenmeyen şekilde gelişmelere sebep olabilecek bozuklukların düzeltilmesi kesinlikle gerekmektedir. Erken dönem tedaviler her zaman problemin tümüyle ortadan kalkmasını sağlamaz ve ilerleyen dönemlerde, 12’li yaşlarda sabit ortodontik tedavi ile kalıcı ve final tedavi gerekli olmaktadır. Erken dönem tedavi gerektiren en belirgin örnekler; Ön dişlerde ters kapanış, üst çene darlığından kaynaklanan arka dişlerde ters kapanış ve alışkanlıklara (parmak emme, yalancı emzik) bağlı olarak oluşan bozukluklardır.

Adölesan Dönem Tedaviler (11-18 yaş)

Büyüme ve Gelişimin devam ettiği bu dönemde genellikle sabit ortodontik tedaviler uygulanır. Kemik dönüşüm hızının yüksek olmasından dolayı diş hareketlerinin en rahat elde edilebildiği dönemdir.Kemik yapılardaki hafif iskeletsel bozukluklar ise büyüme-gelişimin kısmen yavaşlatılabilmesi ve kısmen de olumlu yönde olmasının sağlanması ile bozukluklar tedavi edilebilmektedir. Bu dönemde ağız içi sabit apareylere ek olarak ağız dışı apareyler de birlikte kullanılabilmektedir.

Erişkin Dönem Tedaviler (19 - < yaş)

Ortodontik tedavi, yaşınız kaç olursa olsun daha iyiye doğru olan bir değişiklikle ilgilidir. Erişkin tedavilerdeki en önemli fark büyüme-gelişimin bitmiş olması ve kemik değişim hızının düşmüş olmasıdır. Bundan dolayı tedavi süresinin biraz daha uzun olması beklenmelidir. Eğer kapanış bozukluğunuz varsa dişleriniz çapraşık veya aralıklı olabilir veya birbirleriyle uyumları iyi olmayabilir. Çapraşık dişleri temizlemek ve temiz tutmak zordur. Zaman geçtikçe, çapraşıklık nedeniyle diş çürükleri, diş eti hastalıkları ve diş kaybı bile meydana gelebilir. Aynı zamanda diş yüzeylerinin anormal aşınmasına, çiğnemede zorluklar ile destek kemik ve diş eti dokularında hasara yol açabilirler. Bozuk bir diş dizilimi çene eklemlerinizde ağrı gelişmesine katkıda bulunabilir.

Braketler Hayat Tarzınıza Uyacak Mı?

Günlük yaşantınızda Braketlerle hemen hemen her şeyi ayni şekilde yapabilirsiniz . Rahatça konuşabilir, bir müzik enstrümanı çalabilir ve yemek yiyebilirsiniz. Erişkin hastalarda metal braketlere oranla çok daha doğal görüntüsü olan seramik braketler sıklıkla tercih edilmektedir. Uygun vakalarda diş arkasına takılan braketler de tercih edilebilir. Ortodantistiniz size, bu seçeneklerden hangisinin sizin için en iyi olacağını söyleyecektir.

Tedavinin yapılması neden önemlidir?

Çapraşık sıralanmış dişlerin temizlenmesi güçtür ve bu problemler çürük oluşumuna, dişeti problemine, ve diş kaybına neden olabilir. Kötü bir diş kapanışı diş yüzeylerinde aşırı bir aşınmaya, çiğneme zorluklarına, konuşma bozukluklarına, destekleyen kemikte aşırı strese ve olası çene eklemi sorunlarına sebebiyet verebilir. Bir de çekici olmayan bir gülümsemenin duygusal yonu vardır. Diş görünüşünüzden memnun değilseniz kendinize olan güveniniz zarar görıJr. Tedavi görmemiş çocuk ve erişkinler günlük hayatlarında güvensizlik, ve gülümsemelerini dudakları ve elleriyle saklamak zorunluluğu hissederler. Sonuç olarak tedavi olmamak bazı problemleri şiddetlendirebilir.

Ortodontik Tedavi neleri içerir?

Herşeyden önce ortodontik tedavi hastayı içerir. Arzu edilen sonuca ulaşmak için hastanın ortodontistin tavsiyeleri doğrultusunda ortodontik apareyleri kullanması ve ağız bakımını iyi şekilde yerine getirmesi gerekmektedir. Braketli ağızlarda kuruyemiş, karamelli şekerler, sakız gibi sert gıdalarla beslenme yapılmamalıdır. Tedavide hareketli veya sabit apareyler kullanılır ve bunlar metal, seramik veya plasikten yapılır. Günümüzün hastası ortodontik tedaviyi kolaylaştıran ve rahat hale getiren teknik ve materyallerden faydalanır. Bu apareyler nazik kuvvetlerle çeneleri ve dişleri olması gereken pozisyonlarına getirir.

Tedavi ne kadar sürer?

Her vaka değişik olmakla beraber, genel olarak sabit tedavi (braketli) süresi 1-3 yıl arasında değişir. İyi ağız bakımı sergileyen ve sert gıdalardan uzak duran hastalar ile elastiklerini ve/veya headgear'ini söylendiği gibi kullanan ve randevularına sadık olan hastaların tedavisi zamanında ve iyi şekilde neticelenir. Tedavi bitiminden sonrada dişlerinizin yeni konumlarına alışmaları için belirli bir süre gerekmektedir (1-2 yıl). Bu süre içerisinde ortodontistinizin sizin için hazırlayacağı koruyucu apareyleri söylenen şekilde kullanmak yapılan düzelmenin korunmasına yardımcı olacaktır.