loader
  • Icon

    Adres:
    Bahar Sokak No:9 Yenikent, Gönyeli

  • Icon

    Bize Ulaşın
    +90 392 22 38759 - 22 38760

img

Oral Hijyen

Ortodontik tedavi gören insanların ağız hijyenine çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Braket takılı olan dişlerde yiyecek birikimi olur. Eğer dişlerden ve braketlerden oluşan bu plak temizlenmezse diş eti hastalığı, çürüme ve kötü nefese yol açarlar. Plak, bakteri, kalıntı ve yiyecek parçalarından oluşan bir karışımdır. Bakteriler şekerle beslenerek asit üretirler ve dişetlerini rahatsız ederler.Ayrıca dişin mine tabakasına hasar vererek kötü kokuya sebep olurlar. Bu nedenlerle düzenli ve düzgün olarak yapılacak temizlik çok önemlidir.

Diş Fırçalama

Yumuşak uçlu diş fırçalarının kullanımı çatlak ve köşelere ulaşmakta daha yüksek bir başarı gösterdiklerinden önerilmektedir . Günde en az 2-3 defa dişler fırçalanmalıdır. Braketlerin arasında veya çevresinde yemek kalıntılarının birikmesini önlemek amacıyla özellikle yemek sonrası dişlerinizi mutlaka fırçalamanız tavsiye edilmektedir. Dişler her sefer en az 2-3 dakika yavaş ve dikkatlice fırçalanmalıdır. Dişin ve braketlerin iç-dış ve çiğneme alanlarını fırçalamak çok önemlidir.

Diş İpi

Oral Hijyen açısından günde en az 1 kez diş ipi kullanımı çok büyük önem taşımaktadır. Dikkatli bir şekilde tüm diş aralarına uygulanan diş iplerinin hijyen sağlamada katkısı büyük olacaktır.

Fluorid

Fluorid içeren diş macunlarının kullanılması faydalı olmaktadır. Bununla birlikte fluorid içeren gargaralarda tercih edilebilir. Böylelikle ortodontik tedavi sırasında dişleri güçlendirecek ve koruyacak kadar fluorid uygulaması gerçekleştirilmiş olacaktır.

Yardımcı Araçlar

Plastik uçlu veya tek öbekli fırçalar – Bu fırçalar sayesinde köşelere ve çatlaklara çok daha rahat erişilebilmektedir.
Oral irrigatorler - Yüksek basınçlı su püskürten bu cihazlar ağızda kalan yemek artıklarını temizlemekte kolaylık sağlamaktadır.
Antibakteriyel Gargaralar – Alkol içeren ve içermeyen türleri bulunan gargaralardan etkin bir fayda elde edebilmek için Ortodontistinizden size uygun bir gargaranın tavsiye edilmesini talep etmeniz gerekmektedir.

Sabitleyicilerin (Retainer) bakımı ;

Eğer size sabitleyici veya başka çıkartılabilir ortodontik aletler verilmişse onların da düzenli temizlenmeleri gerekir. Bu aletleri hergün az miktarda diş macunu kullanarak fırçalayabilirsiniz. Özellikle de ağız ve dişetlerine temas eden kısımlara özen gösterilmelidir.Bir diğer alternatifse temizleme solüsyonu kullanılarak yapılacak bakımdır. Solüsyon seçimi konusunda Ortodontistinize danışmanız önerilmektedir.

Düzgün Beslenme

Braket takarken çürük yapabilecek, brakete zarar verebilecek besinlerden uzak durulması önerilmektedir. Özellikle sert ve yapışkan (karamel, şeker, sakız vs.) yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca şekerli yiyecekler diş çürümelerine neden olduklarından onların da tüketilmemesi gerekmektedir.

Dişhekimi Ziyaretleri

Ortodontik tedaviniz süresince de dişhekiminize gitmeyi ihmal etmemeniz gerekmektedir. Temizlik ve kontrol için yılda 2 defa diş hekiminizi ziyaret etmeniz önemlidir.